088-2400700      
Keizersgracht 62, 1015 CS Amsterdam

Racecircuit De Peel

Omgevingsmanagement

Positief resultaat voor alle partijen

woensdag, 15 mei 2013

DE PEEL Milieuorganisaties en omwonenden ondertekenen overeenkomst met Harry Maessen

De overeenkomst werd gisteren symbolisch op een raceauto ondertekend. Hans Heijnen, Harry Maessen en Barry Meruma.

foto Bart Coenders

Definitief einde verzet tegen circuit

door Eric Seuren

YSSELSTEYN De strijd om circuit De Peel in Ysselsteyn is definitief ten einde. Omwonenden en milieu- organisaties ondertekenden gis- teren een overeenkomst met race- baaneigenaar Harry Maessen, waar- mee ze onder voorwaarden de strijdbijl begroeven. Een van de voorwaarden: Maessen legt vijftien hectare nieuwe natuur aan.

Een zeer belangrijk moment volgens Maessen. „Na jaren van steggelen zijn we het eens. En het mooie is dat alle partijen daarbij winnen.” Maessen doelt daarbij op de voor-

waarden. In april maakte hij samen met omwonenden al extra geluids- maatregelen op het circuit bekend in de vorm van een andere geluidswal en een extra geluidsscherm pal tegen het circuit. Ook wordt de geluidsproductie van de raceauto’s op het circuit aangepakt. Alle maatregelen worden de komende twee jaar gerealiseerd.

Daar blijft het niet bij. In de overeenkomst is ook vastgelegd dat Maessen veertien ‘geluiddagen’ krijgt als uiteindelijk op het terrein alle geluidsmaatregelen zijn genomen. Deze dagen mag hij gebruiken voor autoraces én voor motor-

en kartwedstrijden. Dit jaar begint Maessen met vijf van zo’n ‘geluiddagen’ en volgend jaar heeft hij er elf tot zijn beschikking.

Als tegemoetkomingen naar de milieuorganisaties realiseert Maessen (los van de al afgesproken natuurcompensatie) vijftien hectare

Op racecircuit in Ysselsteyn mogen veertien dagen ‘geluidsevenementen’ plaatsvinden.

nieuwe natuur in het Loobeekdal bij Merselo. Hier moet het oor- spronkelijke, moerassige natuurge- bied terugkeren en zullen tevens enkele toeristische voorzieningen zoals picknickplekken, wandel- en fietsroutes en een brug over de Loobeek gerealiseerd worden. Kos- ten: 231.000 euro. „Voor dit onderdeel van het Loobeekproject was nog geen geld”, aldus Maessen.

De drie partijen deden wel een dringend beroep op de gemeente Venray mee te werken aan alle benodigde (aanpassingen aan) vergunningen. Wethouder Lucien Peeters zegde dat toe.

bron: Regiopagina De Limburger

nl_NL