Zand Loobeek becomes noise barrier near race track

Thursday, May 16, 2013

ERSELO/YSSELSTEYN - The environmental organisations are stopping their fight against the De Peel circuit in Ysselsteyn. Why? Because Harry Maessen is prepared to make a considerable extra investment in green. He is going to transform the fifteen hectare stream valley area of the Loobeek that runs parallel to De Haag in Merselo into new nature. Total costs: 231.000 euros.

Een belangrijke investering, want tot nu toe was er helemaal geen geld voor dit onderdeel van het Loobeekproject, vertelt Gerard Jonkman van Staatsbosbeheer. „Het voornaamste wat er in dit gebied gaat gebeuren is dat de bovenlaag van de bodem wordt weggehaald. Daardoor ontstaat een voedselarme, natte omgeving die ideaal is voor zeldzamere planten. Ook zijn deze gronden ideaal als verblijf- en broedgebied voor vogels. Zo zag het gebied er twee eeuwen geleden ook uit,” vertelt Gerard Jonkman.

Het gebied is straks niet alleen bedoeld voor planten en dieren; het moet ook een verblijfplaats voor toeristen en recreanten worden. Daarvoor worden er op verschillende plaatsen picknick- plaatsen gerealiseerd, komen er wandel- en fietsroutes en wordt er een waterpoel aangelegd speciaal voor schoolexcursies. „Kinderen kunnen hier met netjes aan de weer en ontdekken wat voor dieren er allemaal in een moerassige omgeving leven.” En zelfs Harry Maessen heeft wat aan de werkzaamheden. Het zand dat er afgegraven wordt, gaat hij gebruiken voor de grote geluidswerende zandwal die rond de racebaan moet komen.

source: region page de Limburger