Groepsactie
Een verandering in de woonomgeving door bijvoorbeeld de komst van nieuwbouw, nieuwe infrastructuur, windturbines of nieuwe bedrijfsactiviteiten is vaak bij meerdere omwonenden aanleiding tot ongerustheid over de verslechtering van de bestaande woon- en leefomgeving, frustraties over de gang van zaken en zorg over de resterende waarde van een eigen woning.
Omwonenden vinden elkaar en er ontstaat veel energie om tegen de ingreep op te komen, vaak als actiegroep met een kern van actieve direct-betrokkenen en een grotere groep achterban. Al dan niet verenigd in een stichting of vereniging. Informatieavonden worden bezocht, het lokale bestuur en politieke partijen worden benaderd en soms is het mogelijk om als omwonende te participeren in een project- of klankbordgroep. In het ene geval is het doel van de omwonenden om de ingreep te voorkomen, te stoppen of zo lang mogelijk tegen te houden. In andere situaties hebben omwonenden behoefte aan een optimale inpassing van het nieuwe initiatief in de bestaande omgeving en zoeken het overleg om gezamenlijk tot een optimale situatie te komen. Hoewel meestal lastig voor initiatiefnemer en lokaal bestuur hebben dergelijke acties regelmatig een corrigerende werking.
HABITAT ondersteunt!
Bij het opzetten van een succesvolle groepsactie komen veel zaken kijken die geregeld moeten worden. De groepsorganisatie zelf is essentieel, al dan niet in de vorm van een vereniging of stichting. Over de dossiervorming en communicatie onderling en extern met bijvoorbeeld een website moet worden nagedacht en er zal voldoende financieel budget moeten worden gegenereerd om organisatie – en juridische kosten te kunnen dekken. Scherp zicht op de inhoudelijke en procedurele juridische en politieke aspecten van een casus is heel belangrijk om gericht en tijdig invloed te kunnen aanwenden en geen tijd, energie en kosten te verspillen aan niet ter zake doende zaken. Deelnemen aan een vorm van burgerparticipatie biedt kansen, maar kan ook veel frustratie opleveren als de setting niet duidelijk is.
HABITAT ondersteunt en adviseert u op al deze aspecten en pakt desgevraagd een klankbord – en regierol bij de gerichte organisatie van een groep en de uitvoering van een groepsactie.
Deel de kosten!
Voor omwonenden van een zorgwekkend initiatief is het vaak lastig om voldoende budget te genereren voor een professionele ondersteuning. In de praktijk zien wij dat de bereidheid om kosten te dragen afhankelijk is van de mate waarin de gewraakte ingreep de eigen, persoonlijke woon- en leefomgeving zal gaan raken.
Met HABITAT-COLLECTIEF zetten wij onze ervaring voor u in voor de benodigde fondsenwerving, afspraken met rechtsbijstandverzekeraars en het gebruik van gesubsidieerde (milieu)rechtsbijstand.